Місце екологічних прав людини у системі конституційних прав і свобод людини і громадянина в Україні.

Автор(и)

  • O.V. Martyniuk Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

У добу безперервного реформування національної правової системи актуальною уявляється проблема місця екологічних прав людини у системі конституційних прав і свобод людини і громадянина в Україні. У ст. 50 Конституції Україні проголошено, що кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена. Екологічні права людини зафіксовані у ст. 13, 14 Конституції України, а також у низці інших нормативно-правових актах (Закони України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про охорону атмосферного повітря», «Про екологічну експертизу» та ін.). Безпосереднім проявом сенсу права, забезпечення власної свободи і незалежності індивіда, у тому числі від влади, та поваги до свободи та незалежності інших людей є права людини. Вони об’єктивно є мірилом розвитку права в суспільстві, показником його цивілізованості.

Біографія автора

O.V. Martyniuk, Донецький національний університет імені Василя Стуса

кандидат юридичних наук, доцент кафедри теорії та історії держави і права та адміністративного права

Посилання

Конституція України від 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

Загальна теорія права : Підручник / За заг. ред. М. І. Козюбри. – К. : Ваіте, 2015. – 392 с.

Конституційне право України / За ред. В. Ф. Погорілка. – К. : Наукова думка, 2002. – 732 с.

Совгиря О. В. Конституційно-процесуальне право України : навч. посіб. / О. В. Совгиря. – К. : Юрінком Інтер, 2010. – 536 с.

Екологічне право України [підруч. для студ. юрид. спец. вищ. навч. закл.] / За ред. А. П. Гетьмана та М. В. Шульги. – Х. : Право, 2009. – 328 с.

Скакун О. Ф. Теорія держави і права : Підручник / О. Ф. Скакун. – Х. : Консум, 2001. – 656 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція 4. Екологічне право