Стан рослин за умов хронічного забруднення повітря промислових підприємств степової та лісостепової зони Україні.

Автор(и)

  • Yu.H. Prysedskyi Донецький національний університет імені Василя Стуса, м. Вінниця, Україна

Анотація

Рослини у антропічно зміненому середовищі виконують ряд важливих функцій, які сприяють оптимізації газового складу, вологості та температурного режиму повітря. Разом з тим, реакція рослин на забруднення атмосфери значно різниться у різних видів. Тому, з метою з’ясування стану рослин за умов виробництва фосфорних добрив нами обстежені 3 ділянки на Сумському в/о «Хімпром» (Сумська область, лісостепова зона) та 2 ділянки на Костянтинівському хімічному заводі (Донецька область, степова зона), які відрізнялися між собою характером забруднення повітря.

Біографія автора

Yu.H. Prysedskyi, Донецький національний університет імені Василя Стуса, м. Вінниця, Україна

кандидат біологічних наук, доцент кафедри фізіології та біохімії рослин

Посилання

Приседський Ю.Г. Характеристика стійкості деревних та чагарникових рослин до забруднення повітря сполуками сірки, фтору та нітрогену / Ю. Г. Приседський // Вісник Харківського національного університету: Серія біологічна. – 2014. – 21, 1112. – С. 162-167

Илькун Г. М. Загрязнители атмосферы и растения. / Г. М. Илькун. – Киев: Наукова думка, 1978. – 247 с.

Приседський Ю. Г. Адаптація рослин до антропогенних чинників (підручник для студентів спеціальностей біологія, екологія та середня освіта вищих навчальних закладів) / Ю. Г. Приседський, Ю. В. Лихолат. – Вінниця: ДонНУ імені Василя Стуса, 2017. – 96 с.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція 1. Охорона та захист природного середовища, екологічна безпека, екологічний моніторинг