Про визначення ознак платників екологічного податку.

Автор(и)

  • H.O. Petrenko Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

В сучасних умовах потенціал екологічного податку для розвитку та відновлення природоохоронної сфери в Україні формується крізь призму фінансового стимулювання процесів екологізації національної економіки. На сьогодні, екологічне оподаткування виступає одним із найважливіших елементів регулювання стану навколишнього природного середовища. Однак діюча система екологічного оподаткування в Україні є недостатньо ефективною, про що свідчать залежність обсягу надходжень екологічного податку насамперед від економічних циклів, відбувається зменшення витрат суб’єктів господарювання на інновації, що пов’язані з екологією, нераціональний розподіл сум екологічного податку. Ефективність податкової політики у сфері охорони атмосферного повітря знаходиться на достатньо низькому рівні. Це свідчить про необхідність внесення низки коректив, які можуть позитивно вплинути на дієвість заходів податкового впливу, що неодмінно позначиться на рівні соціально-економічного розвитку в Україні».

Біографія автора

H.O. Petrenko, Донецький національний університет імені Василя Стуса

доцент кафедри теорії та історії держави і права та адміністративного права

Посилання

Найденко О.Є. Проблеми екологічного оподаткування та шляхи їх вирішення. / О.Є. Найденко // Економіка і суспільство. – 2017. – № 8. – С. 627–633.

Тищенко О.М. Дослідження ефективності податкової політики у сфері охорони атмосферного повітря / О.М. Тищенко, С.В. Антоненко // Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики. – 2012. – № 1(12). – С. 155–161.

Серебрянський Д.М. Європейський досвід запровадження та функціонування системи екологічного оподаткування: уроки для України / Д.М. Серебрянський, Ю.В. Ющенко // Вісник податкової служби України. – 2009. – № 41. – С. 41–45.

Податковий кодекс України Закон України від 2 грудня10 р. № 2755 // Голос України. – 2010. – № 229-230.

Бочарова С., Горохов В. Екологічний податок. / C. Бочарова, B. Горохов // Вісник. |Офіційно про податки. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.visnuk.com.ua/uk/issue/84

##submission.downloads##

Номер

Розділ

Секція 4. Екологічне право